Profesyonel E-Ticaret Hizmetleri
- Ayrıntılar
- Kategori: E-ticaret & Seo
- 25 Nisan 2015 tarihinde oluşturuldu
- Okuma: 10414
E-ticaretin büyüyen hacmi yatırımcıların iştahını kabartmaya devam ediyor, perakende ya da toptan ürün pazarlayan herkes eticareti de düşünmeden edemiyor. Ancak girişimcilerin bir çoğu eticareti yanlış değerlendiriyor ve eticarete başlangıcın ilk aşamalarında para kaybediyor daha sonrada vazgeçiyor.
Oysa eticareti değerlendirmek, tıpkı sıcak satışın gerçekleştiği gerçek hayatımızdaki herhangi bir iş fikrini değerlendirmekten farklı değil.
Eğer iş modelinizi, sektörü, rakipleri, muadil ürün ya da hizmetleri yani tüm piyasa şartlarını değerlendirmeden bir iş yapmaya kalkarsanız muhtemelen sonuç olumlu olmayacaktır. E-ticarete girmeyi değerlendirirkende aynı şeyler geçerlidir. Tüm bu konularda araştırma yaptıktan sonra bir uzmandan işin teknik yönleriyle ilgili bilgi alırsanız daha doğru bir ilerleme kaydetme şansınız yüksek olur. Türkiye'deki eticaret girişimleri hakkında istatistik bilgi için payu tarafından hazırlanan Türkiye E-ticaret infografiği-2013 inceleyin
Ben bugün yukarıda bahsettiğim ön araştırmaları yapmış girişimcilere işin online tarafındaki detayları vermeye çalışacağım. Ondan önce Türkiyedeki E-ticaretin geldiği noktaya kısaca göz atalım
Yaklaşık 38 milyon kişinin bir şekilde internete girdiği ülkemizde kullanıcı oranı gelişmiş ülkelere göre hala çok az olsada eticaret hacminin tüm küresel ve bölgesel olumsuz etkilere rağmen sürekli ivmelenerek artması yatırımcıları, şirket sahiplerinin eticarete yönelmesini sağlıyor. Türkiye istatistik kurumu verilerine göre internet kullananların 5 te 1 i eticaret müşterisi, kredi kartı olanların ise 3 te 1 i internetten alışveriş ya da ödeme yapıyor. Ama hala kullanıcıların yarıya yakın kısmı internetten alışveriş yapma konusunda tereddüt ediyor. Gelişmiş ülkelerde bu oran %1-10 arasında değişiyor. Bunun birçok değişik nedeni olabilir, ama bu oranlardan çıkarabileceğimiz en önemli sonuç Türkiyede giderek internet üzerinden yapılan ticaret artacaktır.
Çünkü hem interneti kullanan sayısı artacak hemde her geçen gün hayatımıza daha fazla giren internetten alışverişle ilgili tereddütler azalma eğiliminde olacaktır. Buda oransal artışın uzunca bir süre devam edeceğini gösterir.
2013 rakamlarına göre Türkiyenin eticaret hacmi 40 milyar civarında ve büyüme hızı bir önceki yıla göre %30, tüm istatistikler internetten alışveriş hacmindeki bu artışın devam edeceğini gösteriyor.
Başta değindiğimiz gibi başlangıç aşamasındaki ödevlerinizi yaptıysanız neye para harcayacağınızı daha iyi anlayabilirsiniz.
Teknik olarak neler gerekli ?
- iş fikrine, sektördeki rakiplere ve ürüne uygun bir alanadı
- isteklerinizi yerine getirebilecek bir yazılım altyapısı ki buna ecommerce script diyoruz. Buna ek olarak Türk banka sistemine uygun bir ödeme yazılımı.
- hitap ettiğiniz kesime ve ürüne uygun bir tema
- ssl güvenlik sertifikası
- Bir sunucu donanımı ya da bir sana sunucu,
- Size adanmış bir IP adresi
eticaret yazılımınız hazır hale geldikten sonra ise bankaların kontrol listesi;
- sorunsuz çalışan bir yazılım, sepet sistemi, üyelik sistemi, çalışmayan linklerin olmadığını yani tamamlanmış bir altyapı
- adres, telefon gibi iletişim bilgileriniz
- teslimat, geri iade, değiştirme ve garanti prosedürleriyle ilgili içerikler
- kanunlara uygun bir satış sözleşmesi
son olarak;
- ürün girişlerinin tamamlanması
- Gerekmesi durumunda Distribütör entegrasyonları.
Bunların ardından ise anlaştığınız banka ile yazılımınızın entegrasyonunun yapılması gerekiyor. Sorunsuz şekilde kredi kartı işlemi gerçekleştirdiği anda son kez banka ile işlemler karşılaştırılır ve sanal posunuz onaylanır. Bu işlemden sonra artık müşterileriniz ürünlerinizi online satın alabilirler.
Peki bu kadar mı? Hayır aslında yeni başlıyoruz,
başlangıçtaki analize geri dönüyoruz, yani satış modeli, sektör ve rakip analizi gibi konular işte bu noktadan sonra önemli;
Bu bilgiler ışığında tutarlı ve gerçekçi bir fiyat politikası oluşturdunuz, her şey tamam görünüyor ama ne eksik?
En önemli şey, sitenizin ziyaretçileri eksik!
Sitenize ziyaretçisi akıllı kampanyalar ve güçlü reklam bütçeleriyle orantılıdır. Ya çok ciddi bütçeleri reklama ayıracaksınız ya da profesyonel bir seo uzmanından yardım alacaksınız. Gerçek bir seo uzmanı bulma şansınız çok azdır, çünkü henüz bu konuda bir sektör oluşmamıştır. Dolayısıyla girişimciler kolayca sömürülebilmektedir. Yukarda anlattıklarımızı yapmadan eticaretten çıkan çok fazla girişimci vardır, işi bu noktaya getirdikten sonra devam etmek ise başlangıçta hayal görmemeye bağlıdır. Site trafiğini günlük belli bir hacme çıkarmadan yapılan analizler ise yetersiz istatistik yüzünden hatalı değerlendirmelere yol açabilir. Bundan aşamadan sonra nasıl yol alınması gerektiğini merak edenler sonraki yazılarımızı takip edebilirler.