Magento Hakkında Bilinen 5 Yanlış

Günümüzde magento dünyanın 1 numaralı eticaret yazılımı haline gelmiştir, öyleki halen çalışan eticaret sitelerinin %30 a yakının magento altyapısı olduğu istatistiklere yansımıştır.

Kısa sürede magentonun bu kadar hakim duruma gelmesinde Ebay tarafından keşfedilip satın alınmasınında payı vardır. Halen 125.000 sadık kullanıcısı olduğu düşünülen magento en geniş eklenti kütüphanesine de sahiptir. Türkiyede eticaretin gelişiminde sektörün hakim oyuncuları çok yönlendirici olmuş, henüz büyüme sancıları yaşayan sektörde en önemli şey ürün fiyatı haline gelmiştir. Bu zamanla değişecek olsada halen eticaret e girmek isteyen firmalar için çok cazip fiyatlı paketler oluşturuluyo ve algı yanlış yönlendirilmeye devam ediliyor.  Eticarete girmek isteyen firmalar için magento hakkında yanlış bilinen 5 gerçeği paylaşmak istedim.

  • 1- Magento siteler yavaş çalışır.
    Magento az bilinip kullanıldığından ülkemizde uzmanını da bulmak kolay değildir. Dolayısıyla sektördeki bilgi eksikliğinden dolayı magentonun yavaş çalıştığı söylenir. Halbuki doğru sunucu donanımıyla magento çok hızlı çalışabilmektedir. Magento basit bir eticaret scripti değildir, çok fonksiyonel olduğundan gereksiz modülleri kapatılmalı ve kendine ait bir sunucuda çalışmalıdır, optimize edilmeden kurulan sunucularda ise başarılı bir performans sergilemez.

  • 2- Magento ücretsizdir.
    Magentonun ücretli ve ücretsiz 2 versiyonu bulunmaktadır, bu versiyonlar aynı temele fakat farklı özelliklere sahiptir. ücretli versiyonu Türkiye şartlarına göre çok yüksek bulunduğundan fazla bilinmemektedir. Genel olarak ücretsiz olan topluluk versiyonları kullanılmakta, bu versiyonun hatalarının çözümü için de sadece forumlardan ya da magento uzmanlarından destek alınabilmektedir.

  • 3- Magento sadece büyük bütçeli projelerde kullanılır.
    Magento 1x serisi Türkiyede çok uzmanı olmayan zend platformunu kullanır, dolayısıyla üzerinde geliştirme yapabilecek çok fazla kişi bulunmaz, dolayısıyla geliştirme konusunda yüksek bütçeler gerekebilir. Ancak bu magentonun sadece büyük bütçeli projelerde kullanılabileceği anlamına gelmez, çok düşük bütçeli niş sitelerde de rahatlıkla magentoyu kullanabilirsiniz. Gereken şey doğru çözüm ortağını bulmak, magentoyu yapılacak işe göre iyi yapılandırmaktır.

  • 4- Magento kolay optimize edilir.
    Diğer maddelerde de bahsettiğimiz üzere magento platformu geliştirilmesi kolay olmayan özellikle Türkiyede fazla uzmanını bulamadığımız bir platformdur. Buda geliştirme maliyetlerinin yüksek olması sonucunu doğuruyor, ama kısa bir araştırmayla projenizi düşük bütçelerle hayata geçirebilecek bir çok yerli ya da yabancı freelancer yazılım uzmanı bulabilirsiniz.

  • 5- Magento limitsiz müşteri desteği sunar.
    Ücretli versiyonu kullanıyorsanız kontrat kapsamında destek alırsınız. Eğer ücretsiz sürümü kullanıyorsanız forumdan ve freelancer uzmanlardan başka destek alabileceğiniz birilerini pek bulamazsınız. Dolayısıyla eticaret işinizde magento kullanmayı düşünüyorsanız magento yönetim desteği olan sununuları tercih etmelisiniz.