Doğru Seo Nedir, Seo Nasıl yapılmalıdır?

Son zamanlarda arama motoru optimizasyonu (seo) konusu daha çok konuşulur hale geldi, firma sahipleri seo için bütçe ayırmaya başladı, hatta tek işi seo olan firmalarda kurulmaya başladı, ancak her yeni sektörün oluşmasında yaşandığı gibi seo sektöründe de açığı ilk önce fırsatçılar doldurdu, yüzlerce freelancer seo hizmetleri vermeye başladı, hal böyle olunca firmalar sözde seo culara para harcarken kısa süreliğinede olsa arama sonuçlarında yükselince doğru yaptıklarına inandılar, günümüzde bazı alan adları yanlış yapılan seo işlemleri sonucunda listelerdeki yerini tamamen kaybetmiş (sandbox) durumda. Bu durumun onarılması ise güçtür.

Doğru Seo Nasıl Olur ?
Baştada söylediğim üzere sektör yeni oluştuğundan seo nun bir okulu yok, bir ders programı yok, seo hakkında seminerler var, google partners ağına üye firmalar sürekli eğitimlere tabi. Kaynak olarak ise google ın ve google uzmanlarının blogları ve kitapları takip ediliyor. Doğru seo yapmak için google ın esas amacının ne olduğuna, google ın hangi konulara odaklandığına ve teknolojisini nasıl geliştirdiğine bakmak gerekiyor. Google ın kurulduğu günden itibaren en önemli amacı arama yapanlara doğru sonuçları doğru bir sıralamayla vermekti. 
Bu sıralama o kadar önemli hale geldiki artık google bu sıralama rekabeti ve reklamlardan dolayı dünyanın en büyük şirketlerinden biri haline geldi. Benim kişisel kanaatim ise, bundan sonraki süreçtede diğer dünya devlerine kıyasla daha hızlı büyümesi devam edecek ve dünyayı şekillendiren bir güç haline gelicektir. (konuyla ilgilenenler ve matematiğe ilgi duyanlar bloğumu takip ederlerse bu konudaki tezimi ilerleyen günlerde kaleme alacağım)

Dolayısıyla seo da doğruları yapmak ya da yanlış yapmamak için tek bir kişiden değil birkaç uzmandan bilgi alıp bunları harmanlamanız, mantıken doğrusunu bulmaya çalışmanız gerek.

Size yardımcı olmak için seo ile ilgili yanlışları sıralayabiliriz,

  • Seo istediğiniz anahtar kelimelerle sitenizi doldurmak değildir.
  • Seo amlamsız içeriklerle sitenizi doldurmak değildir.
  • Seo link paylaşımı asla değildir
  • Seo bir matematik te değildir,

yani şu kadar link değişimi yapılacak, anahtar kelime şu kadar kez kullanılacak falan diyerek size formüller sunanlarada pek itibar etmeyin. Bu tip matematiksel taktiklerin başarıya ulaşması formülize edilen taktiklerden değil içeriktendir. Eğer birileri daha fazla yararlı içerik sağlarsa sizin formülüze edilen seo çalışmalarınızın pabucu çabucak dama atılacaktır. Seo satın alacağınız paket bir hizmet de değildir. Zira sürekli yapılamadığı taktirde rekabet ortamındaysanız etkisi hızla azalır.

Peki o zaman doğru seo nasıl olur?

Doğru seo için web sitenizde hizmetinizle, ürünlerinizle ilgili doğru bilgiler, görseller, videolar, kullanıcı görüşleri paylaşın,  benzer ürün karşılaştırmaları, ürünün öne çıkan özelliklerinin yanısıra negatif özellikleri gibi tüm bilgileri yayınlayın, ziyaretçinin maksimum fayda sağlamasına yardımcı olun. kimbilir belkide ürün ya da hizmetinizi arkadaşlarıyla paylaşır ve bence en doğru seo yöntemlerinden biri budur.  Ziyaretçiyi doğru bilgilendirmek için yapılacak tüm çalışmalar seo dur. Ancak bu çalışmayı yapmak da bir uzmanlık gerektirdiğinden özellikle bünyesinde seo uzmanı çalıştırmayan firmalar için seo hizmeti veren firmalardan alınacak yardım ya da hizmetlerin başarı şansı herzaman daha yüksektir.