E-mail ile pazarlama teknikleri
- Ayrıntılar
- Kategori: E-Marketing
- 11 Şubat 2013 tarihinde oluşturuldu
- Özkan Subaşı tarafından yazıldı.
- Okuma: 4653
Her iş sahası kendine özgü teknik, bilgi, tecrübe ve yetişmiş insan gücü gibi farklı şeyler gerektirir. Bunlara ulaşmak kimi zaman çok zordur, Ancak küçük ya da büyük her türlü iş için reklam ve pazarlama olmadan başarıya ulaşmak zordur. Dergi, gazete radyo ve televizyon gibi ortamlarda yapılan reklam ve pazarlama çalışmalarıyla kıyaslandığında elektronik postayla yapılan pazarlama çalışmaları oldukça düşük maliyetlidir.
Tabi o zaman bütün firmalar neden e-posta marketing çalışmalarıyla başarıya ulaşmayı denemiyor diye bir soru gelebilir aklınıza!
Evet günümüzde bu konunun önemini kavrayan her firma e-posta pazarlama teknikleri ile ilgileniyor. Ancak sadece toplu e-posta gönderilerek yapılan pazarlama çalışmaları başarılı bir pazarlama çalışması için yeterli olmayacağı gibi aksine markanız için zararlı da olabilir. Bu yazımızı okuyarak başarılı e-posta kampanyalarının nasıl oluşturulabileceğini öğrenecek ve doğru çözümler üretmek için gerekli bilgileri edineceksiniz.
1- E-posta adresleri toplamak
Başarılı e-posta kampanyaları oluşturmak için ihtiyaç duyacağınız en önemli şey yeterli sayıda ve hedefinize uygun bir e-posta listesidir. Piyasada bulabileceğiniz ucuz e-posta listeleri kesinlikle size bir şey kazandırmaz.
Peki e-posta adreslerini nasıl elde edeceksiniz?
Web sitenize bir üyelik formu koymakla başlayabilirsiniz. Ancak insanlar spam e-postalardan bıktıkları için genelde bu tip formları doldurmak istemezler. O bakımdan web siteniz ziyaretçilere güven verecek şekilde dizayn edilmiş olmalıdır. Aynı zaman firmanızın kişisel gizlilik politikalarını açıklamanız ve verilen bilgilerin ne amaçla kullanılacağını açık bir şekilde belirtmiş olmanız gereklidir. Web sitenizi ziyaret edenler bu formu doldurduklarında ne tür e-postalar alacaklarını kesinlikle bilmelidirler.
Oluşturacağınız form a e-posta listesi aboneliği gibi isimler yerine site üyeliği gibi daha fazla şey vaadeden bir isim olmalıdır.
2- Oluşturacağınız formda dikkat etmeniz gerekenler:
Üyelik formunda gereksiz yere fazla bilgi istemeyin. Ancak e-posta alanını kesinlikle doğrulayacak bir kod kullanın. Bu alana e-posta adresinden farklı bir bilgi girilmemesini sağlayın.
Form doldurulduktan sonra ziyaretçinizi mutlaka bir teşekkür ve bilgilendirme sayfasına yönlendirin. Bu sayfada aşağıdaki bilgilere yer verin;
- Teşekkür metni ve üyeliği ile ilgili bilgilendirme
- Üyelere hangi e-posta adresinden e-posta alacaklarını belirtin ve bu e-posta adresini whiteliste almalarını isteyin, aynı zamanda halka açık hotmail, gmail, yahoo mynet gibi e-posta hizmetlerinde gereksiz e-posta klasörüne düşebileceğini hatırlatın.
- Üyeliğin aktif olması için bir doğrulama linkine tıklanması gerekiyorsa belirtin.
- Hangi sıklıkla e-posta göndereceğinizi belirtin.
- Göndereceğiniz e-postalardan nasıl yarar sağlayacaklarını ne gibi fırsatlar elde edebileceklerini belirtin.
- Eğer herkese açık olmayan ve sadece üyelerin görebildiği içerikleriniz varsa bunları belirtin. 3- Sitenizde anketler oluşturun.
Anketler ziyaretçilerinizin görüşleri ve beklentilerini almak bakımından çok önemlidir ve sizi doğru yönlendirecektir.
4- İçerik oluşturun.
Web sitenizde yaptığınız iş ya da verdiğiniz hizmet ile paralel içerikler bulunmalıdır. İçeriklerin açıklayıcı, bilgi verici ve ziyaretçilerinize aradıkları şeyle ilgili tatmin edici bilgiler verebiliyor olması gerekir. Internette başka web sayfalarından kopyalanmış verilerle dolu bir web sitesi ziyaretçilerinizin çok fazla dikkatini çekmez. Mümkün olduğu kadar yararlı ve benzersiz içerikler oluşturmaya çalışın. Şunu unutmayın ki arama motorları sürekli tüm web sitelerini tarayan yapay zekayla donatılmış yazılımlara sahiptirler ve bir içerik ilk önce hangi sitede yayınlanmış çok iyi bilirler. Arama motorları internet ortamındaki tüm içeriğin kaydını tutan kütüphaneler gibidirler. (Arama motorları çok geniş bir konu olup ayrıca bir başlık altında anlatılacaktır.)
5- Hediyeler, ödüller verin.
Internette sörf yapanlar ücretsiz şeyleri çok severler. Ödüllü bir bulmaca yarışması yaptığınızda ya da sınırlı sayıda hediye dağıttığınızda bu çok küçük maliyetli olsa dahi sitenize oldukça çok ziyaretçi çekecektir.
6- “Can Spam act of 2003” kurallarını öğrenin.
Eğer toplu e-posta gönderecekseniz mesajınızın konusu ve içeriğinin bir takım kurallara uyması gerekiyor.
Konuyla ilgili wiki adresi : http://en.wikipedia.org/wiki/CAN-SPAM_Act_of_2003
Amerika Ticaret Kurumu açıklaması : http://www.ftc.gov/bcp/edu/pubs/business/ecommerce/bus61.shtm
Unsubscribe compliance (veya “opt-out” yani üyelikten çıkma muvafakatı)
E-postanızın belirgin ve kolay görünür bir yerinde üyelikten çıkma linki bulunmalıdır.
Üyelikten çıkış istekleri en fazla 10 gün içinde yerine getirilebilmelidir. Mümkünse çevrimiçi anında üyelikten çıkılabilmeli ve birdaha sizden eposta almayacağını konusunda teminat vermelisiniz.
Content compliance (içerik uyumu)
E-posta Kimden adres satırı doğru bilgi içermelidir.
E-posta konu satırında yazılan konu ile içerik birbirine uygun olmalıdır.
E posta Yayıncı ya da reklamcının posta adresini ve gerekli bilgileri içermelidir.
E-posta yetişkinleri ilgilendiren ürünlerin tanıtımını ya da reklamını içeriyorsa bu belirtilmelidir.
Sending behavior compliance (gönderim yaparken uyulması gerekenler)
E-postalar open relay olarak gönderilmemelidir.
Satın alınmış e-posta listelerine toplu gönderme yapılamaz
E-posta mesajının üst bilgisi (header ) yanlış bilgi içermemelidir.
7- Spam filtrelerinden uzak durun.
Spam filtrelerinden uzak durmak için spam filtrelerini iyi tanımanız gerekir. Eğer 6. Maddede saydığımız kurallara uymadan gönderi yaparsanız e-postaları gönderdiğiniz sunucu IP si otomatikman black list lere girer. Bir kez black liste girerseniz kendinizi kanıtlamınız epey uzun sürebilir. Örneğin e-postanızın konusu ve içeriği uyumu en önemli kurallardan biridir. Örneğin bir bülten gönderiyorsanız konu “bunu mutlaka inceleyin” yerine Temmuz 2010 laptop fiyat listesi” şeklinde olmalıdır. Zira e-postanızın içeriğinde sıkça laptoplardan ve Temmuz fiyalarından bahsediyor olacaksınız. Ayrıca e-postalarınızı Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. gibi bir adres yerine Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. gibi bir adresten gondermeniz doğru olacaktır.
8- E-posta gönderirken uymanız gereken etik kurallar
İlk olarak izni alınmadan insanlara gönderi yapmak etik bir davranış değildir. Dolayısıyla sizden e-posta almak isteyen kişilerden oluşacak bir listeniz olmalıdır. Parayla satılan e-posta adres listeleri legal değildir. İkinci etik kural doğru bilgilendirmedir. İnsanlara yanlış beyanlarla ürün ve hizmet satmanız doğru değildir. Yani göndereceğiniz mesajlara ilk önce kendiniz inanmalısınız. Üçüncü kural kişiye özel gönderi yapmaktır. Kendiniz size özel olarak gönderilmemiş genel bir bilgi içeren epostaları okurmusunuz! Dördüncü kural ise e-postanızda eğer bir ek varsa bunun genel geçerli bir uzantıya sahip olmasıdır. Örneğin pdf gibi. Bu kuralları öğrendikten sonra e-posta kampanyalarında başarılı olmak için önem vermeniz gereken diğer konulara geçebiiliriz. Bunlardan ilki raporlamadır. E-posta gönderinizde hangi linke ne kadar tıklanmış, kaç kişi listenizden ayrılmak istemiş, kaç kişi listenize girmek istemiş, kaç kişi e-postanızı açmış, yüzde oranı nedir? Ve en önemlisi dönüşüm oranı nedir yani kampanyanızın ardından kaç kişi ya da yüzde kaçı sizden alışveriş yapmış gibi verileri iyi incelemelisiniz. Bu bilgiler bir sonraki kampanyanız için size ışık tutacak ve giderek e-posta gönderilerinizdeki başarınızı artırmanızı sağlayacaktır.
Aşağıda e-posta gönderi sistemleri ve raporlarında kullanılan terimlerin açıklamaları mevcuttur.
- Single Opt-in (ya da single opt-in subscription): Ziyaretçiler ve/veya müşteriler e-posta listenize üye olmak için teşvik edilir. Single Opt-in sisteminde ziyaretçi e-posta adresinin ve gerekli bilgilerin istendiği formu doldurduktan sonra listeye üye olmuş olur. Daha fazla birşey yapmasına gerek yoktur ve sizden e-posta almaya başlar.
- Double Opt-in (ya da confirmed opt-in subscription): Single opt-in ile aynı şekilde öncelikle ziyaretçileriniz ya da müşterileriniz email listenize üye olmak için formu doldururlar. Daha sonra gelen konfirmasyon emailındaki linke tıklayarak üye olmak istediklerini onaylarlar. Double Opt-in üyelik sistemi sayesinde istenmeyen ya da başkasının yerine yapılan üyelikler engellenmiş olur ve daha kaliteli bir email listesi oluşturulur.
- Opt-out (ya da unsubscribe): Opt-out ya da unsubscribe, email listesi üyelerinin istedikleri zaman bu listeden çıkma talebi ve bir daha sizden email almama isteğidir. ABD email kanunlarına göre her gönderdiğiniz gurup emailı içinde üyelerinizin listeden çıkabilmeleri için bir unsubscribe linki bulundurmanız gerekmektedir.
- Spam Email ya da UCE (ya da Unsolicited Commercial Email): Email listesine üye olmayan ya da izni ve haberi olmadan bir kişiye gönderilen emaila spam email denir.
- Open Rate: Bir email kampanyasında gönderilen emailları açan kişilerin toplam email gönderilen kişi sayısına oranı. 100 kişiye email atılan bir kampanyada 78 kişi bu emailı açmış ise, bu kampanyanın open rate’i, yani açma oranı %78'dir.
- CTR (Click Through Rate ya da Tıklanma Oranı): Emailda gönderilen herhangi bir linkin tıklanma oranı.
- Conversion Rate (ya da Dönüşüm Oranı): Conversion ya da dönüşüm bir satış, form doldurma, üyelik, telefon açma, randevu olabilir. Amacımız email listesinde mümkün olduğunca çok kişiyi bu istenilen dönüşüme yönlendirmek. Email kampanyasında email alanlar arasında istenilen dönüşümü yapanların toplam email alanlara oranı conversion rate’tir. Örneğin, email 100 kişiye gönderilmiştir ve bu emailda conversion websitesinden alışveriştir. Toplam 25 kişi alışveriş yapmıştır. Bu kampanyanın conversion rate’i %25'dir.
Sonuç: E-posta kampanyalarında başarı sağlamak doğru adımları atmakla başlar. Anlattığımız kural ve tekniklerden anlaşılacağı gibi toplu e-posta gönderileri yapmadan önce bu konuda gereken altyapı çalışmasının profesyonel şekilde yapılmaksı gerekmektedir. Öncelikle web sitenizin uygun şekilde hazırlanması gerekir. Ardından e-postalarınız belirtilmiş kurallara göre oluşturulmalıdır. Tüm bunlar hazırlandıktan sonra e-posta kampanyalarına başlanmalı ve raporlar doğrultusunda geliştirilmelidir. eSemTiPi.com size hem altyapı çalışmalarında hem de toplu gönderi hizmetlerinde profesyonel çözümler sunar.
Ayrıntılı bilgi ve demo talepleriniz için bizimle irtibata geçiniz.