Spam filtreleri nasıl çalışır?
- Ayrıntılar
- Kategori: E-Marketing
- 11 Şubat 2013 tarihinde oluşturuldu
- Özkan Subaşı tarafından yazıldı.
- Okuma: 4502
Spam filtreleri kullandığınız email programlarının içinde çalışan ve kullanıcının alışkanlıklarını kaydederek emaillerin spam olup olmadıklarına karar veren yazılımlardır. Bir emaili önemsiz klasörüne gönderirseniz filtre bu email içeriğini diğer önemsiz emailler ile karşılaştırıp konularını ve içeriğindeki linkleri kaydediliyor. Zamanla bu klasöre atılan emaillerden edindiği bilgilerle emaillere birer spam puanı veriyorlar. Bu ortak veri havuzu zamanla emailleri daha doğru şekilde değerlendirmeye başlıyor ve hangi emaillerin spam olduğuna karar verebiliyor.
Ayrıca bu filtreler içeriğin içindeki kodlarıda değerlendiriyorlar. Örneğin kırmızı ve büyük puntolarla formatlanmış “indirim!! , hemen kaydolun!” gibi sonunda ünlemler olan ve sanki acele etmezseniz tükenecekmiş imajı verilmiş text ler de bir süre sonra bu tarz emaillerin spam damgası olarak işaretlenmesine sebep olabilir. Spam filtreleri zamanla “mortgage, viagra” gibi dünyada spam yapanların en çok kullandıkları kelimeleri benimsemişlerdir. Benzer şekilde Türkçe dede spam yapılırken kullanılan kelimeler belirlenmektedir. Dolayısıyla içerik olarak spam filtrelerine takılmamak için emailinizi hazırlarken dikkat etmelisiniz.
Sistemimiz hazırladığınız email içeriğini tek klikle otomatik olarak test eder ve size bilgi verir.
Kara listeler
Siz spam yapmadığınızdan emin olabilirsiniz. Ancak Web sunucularını yöneten adminler sizinle aynı fikirde olmayabilir. Peki bu nasıl oluyor bir başkası sizin spam yaptığınız kanaatine nasıl bu kadar kolay varıp sizin emaillerinizi engelleyebiliyor?
Aslında bu konu web sunucu adminlerinin bir süre önce spam emaillerle başa çıkmak için bir araya gelerek sürekli spam yapan IP adreslerini belirleyip bir liste oluşturmaları ve bu listeleri birbirlerine göndererek büyük bir kara liste oluşturmalarıyla başladı. Günümüzde bu tip kara listelere önem veriliyor. Çünkü milyonlarca spamdan kurtulmanın en kolay yollarından biri spam yayan IP adreslerini bloklamak. Ama paylaşımlı hosting kullanıcıları da bu durumdan nasibini alıyor.
Eğer kendi web sunucunuz yok ise bir hosting firmasından hizmet alarak web sitenizi barındırıyorsanız sizinde web siteniz paylaşımlı bir web sunucusundadır. Bu da aynı IP adresine sahip yüzlerce web sitesi olduğunu gösterir. Bu web sitelerinden biri spam yaparak kara listeye girerse sizinde web siteniz aynı IP adresinde yayınlandığı için gönderdiğiniz masum emailler spam olarak değerlendirilebilir.
Bizler aynı zamanda web barındırma hizmeti sunan firmalar olarak sürekli bu konuda mücadele vermekteyiz. Yani sunucularımız herhangi bir kara listeye girerse anında o listeyi yöneten firma ile irtibata geçip sorunu öğrenip gerekli işlemleri yapıyoruz. Bu konuda mümkün olduğu kadar kullanıcılarımızı bilinçlendirmeye çalışıyoruz.
Firewall lar
Büyük ağlara sahip firmalar genellikle email sunucularını kendi bünyelerinde barındırırlar. Durum böyle olunca da zararlı ve virüs içeren tüm trafiği engellemeleri gerekir. Bunu da firewall donanımları kullanarak yaparlar. Firewall lar aşırı kuşkucu cihazlardır. Dışarıdan şirket içindeki birisine bir email geldiğinde gönderen kişinin tüm bilgilerini tararlar. Herhangi bir karalisteye kayıtlımı, gönderisinde ek var mı? İçeriğinde argo ya da müstehcen bir kelime varmı? Bu gönderici şirket içinde başkalarınada email göndermiş mi? Gibi birçok soruya cevap ararlar ve neredeyse bu firewalları aşmak imkansızdır. Yani iş amaçlı kesinlikle spam olmayan gönderilerinizde yerine iletilemeyebilir. Genellikle şirket içindeki BT sorumluları bu firewalları konfigüre etmek için epey uğraş verirler. Genel olarak sorun yaşanmaması için sık görüşülen kişileri beyazlisteye alarak filtrelere takılmamasını sağlarlar. O bakımdan büyük bir firma çalışanlarına mailing yapıyorsanız öncelikle BT yöneticisinden sizi beyazlisteye almasını istemenizde yarar var.