Elektronik Ödeme nedir?

Alışverişi yaptınız ve sıra ödemeye geldi. Aslında hiçbir sistem elektronik ödeme sisteminden daha kolay değildir. Çek yazmaya gerek yok, kredi kartı slip çekmeye gerek yok, ya da paraları çıkarıp saymaya gerek yok.

Bütün bunların yerine web tarayıcınızdan birkaç bilgi girmek hem daha kolay hemde daha güvenlidir. Elektronik ödeme dünya literatüründe e-payment olarak geçiyor ve her geçen gün geçerliliği artıyor. Bu yazımızda elektronik ödeme sistemlerini inceliyoruz. Sizde işinize bu sistemi nasıl entegre edeceğinizi düşünüyorsanız bu yazı size fikir verebilir.


Elektronik Ödeme Metod ve Tipleri

Elektronik ödeme nakit vermeden yapılan ödemedir, kredi kartı, banka kartı, sanal kart, elektronik çek kullanılarak yapılan ödemeler elektronik ödemedir. Bu ödemeler aşağıdaki şekillerle yapılabilir;
1 - Müşterinin bir malı almak için satıcıya yaptığı tek seferlik ödeme;
Bir eticaret sitesinden almak istediğiniz ürünü seçip sıra ödemeye gelince site kredi kartı bilgilerinizi ister ve bu bilgilerle işlemizini sorunsuz gerçekleştirirse belirttiğiniz adrese ürünü yollar.
2 - Bir Müşterinin bir malı almak için satıcıya yaptığı taksitli ödeme;
Bir yerden bir hizmeti ya da ürünü almak için kredi kartı bilgilerinizi verdiğinizde belli periyotlarla kartınızdan para çekilmesidir. Örneğin taksitle alınan bir televizyon için ya da sürekli gittiğiniz spor salonuna verdiğiniz kart bilgilerinizden her ay alınan ücret.
3 - Bir bankanın müşterisinin talimatı doğrultusunda satıcıya veya üreticiye yaptığı periyodik ödeme;
Talimatınızla bankanızın her ay telefon, su, elektrik faturalarınızın ödemesi gibi.

Elektronik ödeme sistemlerini hayatı pek çok alanda kolaylaştırır. Bir an elektrik idaresinin, su idaresinin veya telekomünikasyon şirketinin tahsilatlarını sadece kendi merkezlerindeki birimleri aracılığıyla tahsil ettiğini varsayalım. Herhalde her ödeme dönemi bir çileye dönüşürdü. Büyük zaman kaybının yanı sıra, kağıt israfı ve oluşabilecek hatalar.

E-ticaret hacminin sürekli artma sebebide işte bu basit sebeb ve sonuç ilişkisi. Bir eticaret sitesinde bir hesap açtığınızda bu hesapta kargo adresiniz, yazışma eposta adresiniz, iletişim bilgileriniz ve ödeme ile ilgili kredi kartı bilgileriniz bir kereliğine kaydolur ve artık sürekli firmanın veritabanında saklanır. Sonraki girişleriniz için size bir kullanıcı adı ve şifre tanımlanır. Bu bilgilerle web sitesine geldiğinizde ürün almak son derece kolaydır ürünü seçer ve sipariş edersiniz. Diğer işlemlerle ilgili vakit kaybetmessiniz. Ülkemizde her ne kadar eticaret henüz distribütörler ve satıcılar arasında daha yaygınsada son kullanıcıya hizmet veren firmalar her geçen gün artmaktadır.

Sitenizi Elektronik Ticarete Nasıl Geçireceksiniz?

Sizde şirketinizin web sayfası aracılığı ile sunduğunuz ürünleri ya da hizmeti elektronik ödeme alarak sunmak istiyorsanız yapmanı gereken ilk şey web sitenizi bunun için yapılandırmaktır. Web sitenize satışını yaptığınız ürün ya da hizmetin alıcıları gelip inceleme yapabilmeli ve dilediği ürünü sepete atıp sonra sepettekilerin ödemesini yapabilmelidir.

Artık bu işlemleri yapabileceğiniz birçok web uygulaması paket halinde ve oldukça makul fiyatlara satılmaktadır. (comdevweb.com - ecommerce4, xlsoft.com - Shopfactory, whmcs.com - WHM, shop-script.com - shopscript Pro, mediachase.com - ecommerce framework, earlyimpact.com - productcart v3, litecommerce.com - litecommerce2.2, wipsi.de - wipsi, awbs.com - awbs, nbill.com - n-bill gibi.) Hatta bu konuda birçok ücretsiz uygulama da mevcuttur bunlar oscommerce, zencart, phpcart vs. gibi. Bu uygulamaları inceleyip size en uygun olanı seçebilirsiniz. Destek alabileceğiniz bir uygulama seçmenizde fayda var. Bu noktada karşımıza çıkan en büyük problem şüphesiz Türkçe sorunudur. Bu uygulamaları incelerken buna dikkat etmelisiniz, uygulama da Türkçe var mı? yoksa eklenebiliyor mu?.
Ardından SSL almanız gerekiyor. Secure socket layer sitenizde kredi kartı bilgilerinin alışverişi sırasında kullanılan güvenlik açısından gerekli bir sertifika. Bu sayede müşterilerin kredi kartı bilgileri kodlanmış şekilde iletilecek ve kötü niyetli kişilerin eline geçemiyecektir. Bu sertifikayı internette birçok kurum (verisign, globalsign, instantssl, rapidssl gibi) online olarak satıyor kurulumunu işin ehli kişilere yaptırmanız gerekiyor. Bütün bu işleri web uygulamaları konusunda tecrübeli bir şirkete yaptırmanız yararınıza olacaktır. Bu durumda herhangi bir problemde de yardım alabilirsiniz. Bu uygulamaların ödeme bölümlerinde avrupa ve amerikadaki ödeme hizmeti sunan firmalar entegre edilmiştir. Bunlar paypal, authorize.net , worldpay gibi firmalardır belli bir komisyon oranı ile tahsilatlarınızı müşterilerinizin kredi kartından yaparak sizin açmış olduğunuz hesaba aktarırlar.

Ancak Türkiye de durum biraz farklı. Henüz birkaç ufak çalışmanın dışında Türkiye de bir e-ödeme firması bulunmuyor. Bunun yerine firmalar bankalardan sanal pos hizmeti alıyorlar. Buda ek bir maliyet getiriyor. Bankalar sundukları sanal pos hizmeti için hem komisyon hem senelik ücret taleb ediyorlar. Sanal pos başvurusu için bankaların web sitelerini ziyaret edebilirsiniz. Sanal pos alabilmeniz için siteniz bitmiş, ürünlerin ve sepet fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde çalışıyor olması gerekiyor. Ayrıca bankalar, tüketicinin bilgilendirilmesi ile ilgili sitede açıklayıcı bilgiler olmasını, yardım kısmının, satış ve teslim ve iade şartlarınında açıkça görülebilir olmasını istiyorlar. Sanal pos u aldıktan sonra nasıl kuracağınız konusunda da size yardım veriyorlar ya da sistem altyapısını kuran firmaya yönlendiriyorlar sizi. Uygulamanızı, SSL sertifikasını, sanal pos u alıp tüm bunları sağlıklı çalışır hale getirdikten sonra artık ürünlerinizi ekleyip tüketiciye cazip kampanyalar sunmalısınız. Bol kazançlar.