Router nedir ?
- Ayrıntılar
- Kategori: Bilişim
- 27 May 2007 tarihinde oluşturuldu
- Özkan Subaşı tarafından yazıldı.
- Okuma: 7151
Route yön router da yönlendirici demektir. Bir ağ aktif donanımı olarak da router yönlendirme işlemi yapar. Ağdaki bilgisayarların yönlerini bulmalarına klavuzluk eder.
Router şekilde de görüldüğü gibi bir ağ ortamındaki donanımların yönlendirilmesini sağlar. Konuyu şekildeki örneğe göre anlatmak gerekirse subnet1 192.168.1.1 ile 192.168.1.254 arasında IP numaraları olan bilgisayarlar topluluğu ile subnet2 deki 192.168.2.1 ile 192.168.2.254 arasındaki IP numaralarına sahip bilgisayarlar olsun.
Eğer ağınızda ayarlanmış bir yönlendiriciniz yoksa swich yada hu gibi bir ağ ekipmanına sahip olsanız bile Subnet 1'deki bir ağdan Sunet 2'deki bir ağa erişmeniz mümkün değildir. Yönlendiricilik burada devreye giriyor. Eğer resimdeki Subnet 1 ve Subnet 2 için arasında iletişim kurmak için Router üzerinde Route table(Yönlendirme tablosunda) iki subnet için gerekli bilgilerin olması gerekir.
Normalde subnet1 ve subnet2 ağındaki bilgisayarlar kendi içlerinde bir switch ya da hub ile haberleşebilirken subnet1 deki bir bilgisayar subnet2 deki bir bilgisayarla nasıl haberleşeceğini bilemez. Çünkü farklı IP bloğuna sahip bilgisayarlar birbirlerini direk göremezler. İşte burda devreye router giriyor.
Örneğin şekildeki router büyük bir şirket ağında kullanılıyorsa iki farklı lokasyondaki şirket bilgisayarlarının birbirlerini görmesini sağlayabilir (farklı şehirlerdeki şirket bilgisayarları router üzerinden birbirleriyle haberleşebilir, tek bir merkezdeki programı online olarak bütün şubelerin kullanımı da bu şekilde olmaktadır.)
Peki aklınıza şöyle bir soru gelebilir!
Bilgisayarlar internet üzerinde farklı bir IP ye sahip bir web sunucusuna nasıl ulaşıyor?
Çevirmeli bağlantıyla bir servis sağlayıcıya bağlandığınızda servis sağlayıcının router ları üzerinden internette yolunuzu buluyorsunuz. Şayet adsl modem kullanıyorsanız adsl modemler aynı zamanda birer router dırlar. Adsl modemler NAT yaparak yerel ağımızdaki bilgisayarların internet çıkışını sağar.
Aslında internet routerlar ile birbirine bağlanmış dev bir ağdır. Switchler layer2 hublar layer 1 olarak çalışırlar ve lokal ağlarda kullanılırlar. Internet ağındaki profesyonel Router lar layer 3 OSI modelinde çalışırlar kendi bellekleri vardır. Herbirinde bağlı olduğu diğer router ların bilgileri yani route tabloları vardır. Bu bilgiler sayesinde hangi sunucu hangi router in listesinde olduğunu bilirler ve kendilerine gelen bir sorguyu hangi routerdan bulacaklarını anlarlar. Belli aralıklarla haberleşerek bu listeleri otomatik olarak birbirleri arasında güncellerler. Yani mahallelerin muhtarları gibi kendilerine kayıtlı olanların yerleri değişirse bu bilgileri güncelleyip adres soranlara doğru bilgi verirler. İşte bu yüzden web sayfanızın host sunucusunu değiştirdiğinizde ya da yeni bir alan adı aldığınızda bunun herkes tarafından bilinir ve bulunabilir hale gelmesi için bu güncelleme süresinin geçmesi gerekir ve 6 ile 48 saat arasında bir süre sonra bilgiler güncellenir.
Bilgisayarınızda komut satırında "route print" komutunu yazarsanız aşağıdakine benzer bir aktif yönlendirme tablonuzu görürsünüz.
Not: Daha ayrıntılı bilgi isterseniz Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. adresine email gönderebilirsiniz.